top of page

L'avet de Nadal del Portal

de l'Àngel 

 

L'arbre de Nadal  s'ha consolidat com un dels principals elements decoratius de la ciutat de Barcelona durant aquestes festes  contribuint així a fomentar l'esperit nadalenc dels carrers de la capital. El principal avet està situat al Portal de l'Àngel des de 1965 i aquest, que va ser impulsat per Jorba Preciados (nom que va adoptar Can Jorba a partir de 1964), s'ha anat adaptant als gustos i costums de la societat amb el pas del temps.

 

L'avet, portat cada any amb un trailer des del Pirineu, segons el blog Barcelonafilia, va arribar a assolir alçaries superiors als 30 metres amb més de tres mil bombetes que l'il•luminaven. És precisament aquesta decoració il·luminativa la que any rere any ha anat creant expectació vers una ciutadania que espera amb entusiasme el nou avet a la cantonada del Portal de l'Àngel, just davant de l'entrada als magatzems de l'empresa instal·ladora.

 

Aquest, per tradició s'instal·lava a començaments de desembre i perdurava alcarrer fins el dia després de Reis.

 

 

Abans i després. La primera imatge extreta del blog Barcelonafilia i la segona de realització propia mostren l'evolució de l'avet durant els últims anys.

CagaTió: una tradició per als més petits

La cerimònia del Tió de Nadal, segons festes.org,  és el que queda d’un antic culte a un amulet domèstic protector de la família que els nostres avantpassats realitzaven pels volts del solstici d’hivern.

 

Així, aquesta tradició que en uns primers moments consistia en encendre un tronc  i beneïr-lo amb vi per a que els nens li donessin cops de bastó mentre cantaven nadales per fer-li rajar llaminadures, encara continua vigent tot i que amb certs canvis. I és que, lluny de tindre cap relació amb el foc, els nens ja no encenen els troncs.

 

Fins i tot, aquesta tradició del dia de Nadal es realitza dies abans al centre de la ciutat. En aquest punt, cal destacar que les innovacions tecnològiques estan tenint un paper molt important amb iniciatives com la de fer cagar el tió amb bastons virtuals projectats a tablets.

 

El Caganer: una figura imprescindible

El “caganer” és una de les figures més importants de la tradició nadalenca catalana. Aquesta, segons els Amics del caganer, no va aparèixer de manera exclusiva als pessebres sinó que també es presenta en altres formes de l'imaginari popular. 

 

Va aparèixer al segle XVI i els Amics del Caganer, estimen que la incoporació d'aquesta figura al pessebre podria  haver estat al segle XVIII, coincidint amb el període del Barroc - moviment caracteritzat per un extremat realisme

 

A partir d'aquí, la figura ha esdevingut tan popular que s'ha anat personalitzant amb les cares de personatges de notorietat pública com són polítics i futbolistes.

 

Nadala "El caganer" de TV3. Vídeo extret de www.youtube.com/watch?v=s5__1E5AiMw 

 

Caga Tió Gegant a Santa Llúcia. Imatge pròpia del tradicional tió de la Fira de Santa Llúcia.

Els nens caguen el tió gegant a Santa Llúcia. Video propi.

bottom of page